Podřízneme ti děti, jestli nezaplatíš

10. 06. 2008 9:38:48
i tohle uslyšela Mirka jednou v telefonu, který zazvonil u nich doma.
centrum Brna
centrum BrnaJaroslav Ostrcilik

Když sedí proti mně, nikoho by nenapadlo, co má za sebou. Hezká, hodná a pracovitá ženská, v nemocnici jí dokonce říkají sestřička Sluníčko. Říká: „Snažím se to v práci nepřenášet na druhé“ a vy přitom vnímáte její nervozitu. Myslíte si, mě se to nemůže stát. Omyl. I vás může z bezprostřední blízkosti zasáhnout nemoc zvaná gamblerství.

Abyste rozuměli, hazardu nepropadla Mirka, ale její manžel. „Začalo to vlastně celkem nenápadně,“ vzpomíná. Brala si normálního mužskýho, který se jen občas rád napil nebo vyrazil s chlapy na pivo. Tak, jak to ostatně většina z nich občas dělá. Pravda, už od začátku jí dával málo peněz na domácnost. Na mateřské jí dítě hlídala kamarádka. Aby vydělala něco navíc, šetřila každou korunu. Chlap zatím seděl stále častěji v hospodě, až jednou usedl k blikající bedýnce.

Mirka vypráví: „Ze začátku jen občas prohrál, znal svou míru a věděl, kdy má skončit. Časem se to stupňovalo, prohrával větší a větší částky, až si na hru začal půjčovat. Bylo to hrozné období. On hrál a já jsem měla dva úvazky, abych dcery uživila. Do toho výhružné telefonáty věřitelů.“ Chodila na směny, dřela se, dětem a rodině obětovala vše. Už jednou se chtěla rozvést, ale dcery, které na otci přes to všechno lpěly, to nechtěly. Nerozumí tomu ještě dnes. Pořád věřila, že pochopí, že přestane. Vzchopila se ve chvíli, kdy jim prohrál střechu nad hlavou. Díval se na ni, tupý pohled, jakoby nechápal v čem je problém. Vůbec ho nezajímalo, kde by skončily.

Zase se jí podařilo všechno splatit. Vzchopila se, podala žádost o rozvod. Na základě rozhodnutí soudu mu jako první splátku majetkového vypořádání z celkového půl milionu vyplatila v dubnu dvě stě tisíc korun. Za byt, který už jednou splatila. Z peněz, které ona šetřila šest let on po dvou měsících nemá ani korunu.

„Tak teď ale začneš nový život, ne?“ ptám se. Muž se odstěhuje, dcery za chvíli odejdou. Zájem o ni prý projevuje jeden vdovec. Dívá se na mě. „Kdyby přišel za pár let .. prý je to hodný člověk .. ale já teď nemůžu, nebere mě to za srdíčko, příliš jsem na tu mužskou část lidstva zanevřela. Snad časem .. „

Odchází zapálit si cigaretu. A já přemýšlím, kde v nás koření pud ženy, která ochraňuje a opatruje rodinný krb do sebezničení ..

Autor: Jasna Flamiková | úterý 10.6.2008 9:38 | karma článku: 31.71 | přečteno: 7166x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3045
S úsměvem jde všechno líp ... ale kromě toho matka, kamarádka, partnerka, ředitelka nadace, zastupitelka, člověk, který se snaží aktivně ovlivňovat dění kolem sebe. www.stophazardu.cz www.nadace.veronica.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...